torsdag, februari 12, 2009

Kommande magsjuka?

Det går magsjuka på dagis.
Det skulle varit 7 barn där imorse.
De var 3.
Jag hyser inga illusioner om att vi ska slippa.
Hur hanterar man en magsjuk 1-åring?
Jag vill verkligen veta, alla tips och råd är välkomna!
Jag antar att det inte går att ställa fram en hink och säga:
- Spy här tack!
?

7 kommentarer:

Anonym sa...

Well.. Isa har alltid förknippat hinken med att kräkas. Så hur kräksjuk hon än är har hon fram till nyligen blivit jättearg när vi tar fram den och skrikit "jag viiiiiiiiiill inte" samt skjutit bort den med handen. Så kräk har hamnat precis lite överallt, lite har ibland hamnat i hinken dock.

Micke var kräksjuk i helgen och kräktes snällt i hinken varje gång. Inga problem även om han naturligtvis inte gillade det.

På våra barn märker man ganska tydligt när det är på gång även om de inget säger - de blir oroliga i kroppen och vet liksom inte vad de ska göra med sig själva. Så då laddar vi upp med hushållspapper, vatten att skölja mun med, hinkar och ombyten.

Vätska är ju urviktigt, men dricker barnet ett halvt glas vatten/annan vätska direkt så kommer ofta kräk ganska snabbt direkt. Teskedsmata, gärna med vätskeersättning smaksatt med lite saft. 2-3 tsk var 10-15 min brukar gå rätt så bra när han är vaken.
Håll koll på att han kissar - det är ett bra mått på att han inte blir uttorkad.

På sjukvårdsrådgivningens sida brukar finnas kanonbra info om vad man ska tänka på.

Hoppas ni slipper!

Miralin sa...

Oj, tack Sara. Vad jobbigt att ni varit sjuka i helgen, mår ni bättre nu?

Anonym sa...

I wish.... Magnus blev sjuk igår kväll och ligger däckad illamående och med orolig mage.
Nu har vi hållt på i över två veckor, knäckande.
Har glömt hur man gör när man jobbar.

Miralin sa...

Nej men fy sjutton, krya på er!

Vickiehickietorian sa...

nej, lyckas du fån att träffa en hink så tycker jag att du ska köpa en trisslott...minns när jag hörde att Juliana var vaken och smög mig upp och kände doften...vi hade ingen el så jag skulle krypa upp i (min säng förståss) för att kolla henne och lägger handen i jordens största kräka...det bara rann mellan fingrarna...och på väg ner till toa passade hon på att träffa de andra okräkta delarna på mig...sen blir de sååå sjuka, de blir som en disktrasa bara hänger jätteläbbigt!
och de MÅSTE dricka!!! bekanta till mig ringde och ringde upplysningen när deras barn var sjuk och kräktes och det blev något missförs¨tånd... de åkte inte upp i tid...hon har hjärnskador nu efter uttrokningen. tvinga i droppe efter droppe!!!men hoppas ni slipper!!

Miralin sa...

Vickie: men fy vad läskig.
Hoppas att vi genom något mirakel slipper detta jag kommer gå under av oro om/när han blir magsjuk!

Jess sa...

Här är det bara att torka och tvätt, torka och tvätta. Se till så att dom får i sig vätska. Majsvälling, vätskeersättning och saftsoppa funkar här. Vad barnet vill ha, allt utom vatten som inte innehåller någon näring alls.

Sedan är det stor skillnad på vinterkrärksjuka och magsjuka. Magsjuka är hanterbart, vid vinterkräksjuka så orkar man inte ens kämpa för egen överlevnad, man vill bara dö.